Risk en De Ladderspellen
praktijk voor remedial teaching en leren leren -
RSS

Recente posts

Als rekenen niet vanzelf gaat
Waarom scoort mijn kind zo slecht op de entreetoets?
The making of "Schatrovers!" deel 2
"Schatrovers!" The making of deel 1
Houd de (letter)dief!!!

Categorie├źn

als rekenen moeilijk gaat
De Ladderspellen, maken leren leuk!
entreetoets
hulp online
stoomcursus
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Risk en De Ladderspellen

Over Risken en De Ladderspellen

Toen ik op de basisschool zat, kon ik goed leren. Alleen die topotoetsen: gek werd ik ervan! Ik leerde de landen van de wereld  van een kaart op een A4'tje, maar tijdens de toets werden de landen aangewezen op de grote kaart voor de klas. Op één of andere manier werkte dat niet voor mij. Mijn enige onvoldoende die ik ooit haalde op de basisschool was een 4 voor topo! En ik wist nog steeds niet hoe de wereldkaart eruit zag!
Dat veranderde toen het spel Risk populair werd! Door steeds maar weer te spelen op die wereldkaart, begreep ik eindelijk hoe de wereld in elkaar zat! Ik wist zelfs Madagaskar te vinden!
En nu nog: als het over landen als Kazachstan, Egypte of Oekraïne gaat, hoef ik alleen maar even aan het Riskspel te denken, en ik weet het allemaal te plaatsen, ook ten opzichte van elkaar. 

Pas geleden liep ik in de dierentuin. Ik zag daar een aapje, en opeens wist ik dat het een ringstaartmaki was. Ergens in de diepe krochten van mijn geheugen had ik dat kennelijk opgeslagen. Wanneer? Toen ik fanatiek het spel Wildlife speelde als kind.

Hoe komt dat?

Er spelen meerdere factoren mee: onze hersenen zijn gek op kleur. Een mooi gekleurd kaartje en een afbeelding op een mooi gekleurd spelbord blijven dus langer hangen dan een zwartwitplaatje in een biologieboek. De dierennamen worden tijdens het spel meerdere keren genoemd in combinatie met de afbeelding. Er worden dus meerdere zintuigen gebruikt, en daarmee ook verschillende delen van de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer delen van de hersenen betrokken zijn bij het leren, hoe beter de leerstof blijft hangen. 
Diverse onderzoeken wijzen ook uit dat hoe hoger de betrokkenheid van een leerling is, hoe meer hij of zij leert. Een kind dat dus enthousiast bezig is met het spelen van het spel, zet zijn/haar geheugen wijd open!

Deze wetenschap heb ik gebruikt bij het ontwikkelen van diverse gezelschapsspellen in mijn praktijk. 
Uitgangspunt bij de spellen is vooral dat ze leuk en spannend zijn, ook voor zwakke rekenaars en slechte spellers. De kans om het spel te winnen, wordt nooit bepaald door de cijfers voor rekenen of spellen op het rapport! Geluk, tactiek, samenwerking en een pokerface zijn wel bepalend. 
Niettemin is het vaak nog een hele toer om zwakke rekenaars aan een rekenspel te krijgen. Want rekenen is nu net iets wat ze niet leuk vinden! 
De Ladderspellen richten zich echter niet op het automatiseren (en dus oefenen) van sommen, maar op het onderliggende rekeninzicht.
Zwakke rekenaars mogen daarom altijd gebruikmaken van tafelkaarten, deeltabellen, splitstabellen en wat ze verder maar nodig hebben.Ze merken niet eens dat ze een rekenspel aan het spelen zijn. Maar al spelend wordt gewerkt aan het rekeninzicht (en worden de sommen meestal toch geautomatiseerd). 

Het eerste spel dat De Ladderspellen gaat uitgeven is een spellingspel: "Letterdieven!"
Een demoversie van het spel is gemaakt, en binnenkort komt er een filmpje op Youtube te staan, waarin kinderen enthousiast bezig zijn om het spel te spelen. 
Nieuwsgierig geworden? Stuur een mailtje naar r.t.deladder@gmail.com, en krijg alle informatie die je nodig hebt. In mijn volgende blog komt een uitgebreide spelbeschrijving te staan, en een link naar het filmpje. Hou het in de gaten!!

De Ladderspellen maken leren leuk!!
st in.

1 Reactie op Risk en De Ladderspellen:

Comments RSS
Ans on zondag 5 januari 2014 16:24
Ja, ik ben wel geïnteresseerd in de demoversie van het spel en het filmpje op YouTube. Groetjes en succes!
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint