The making of "Schatrovers!" deel 2
praktijk voor remedial teaching en leren leren -
RSS

Recente posts

Als rekenen niet vanzelf gaat
Waarom scoort mijn kind zo slecht op de entreetoets?
The making of "Schatrovers!" deel 2
"Schatrovers!" The making of deel 1
Houd de (letter)dief!!!

Categorieën

als rekenen moeilijk gaat
De Ladderspellen, maken leren leuk!
entreetoets
hulp online
stoomcursus
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

The making of "Schatrovers!" deel 2

The making off....het vervolg. Lees deel 1 voor het begin.

De brugconstructie bleek een beetje wankel, en lastig op te bergen. Dus werd het een strook met een soort haakjes bij de tientallen, en de brugdelen kregen inkepingjes die over de haakjes geschoven moesten worden. De dobbelstenen gingen bepalen hoeveel brugplankjes er aangelegd moesten worden, en zo groeide het uit naar een wedstrijdje wie het eerst aan de overkant was. Degene die voorop liep, legde het brugdeel aan. De achtervolger moest dan het totaal van dat brugdeel gooien om verder te komen. Ook andere leerlingen vonden het spel leuk, en met dit spel en andere spellen die ik inmiddels bedacht had, stapte ik naar verschillende uitgevers van leerspellen. Enthousiasme alom, en zeker het spel Bruggenbouwers (dat was de eerste naam) moest op de markt komen, vond men. Er waren alleen allerlei redenen waarom de betreffende uitgevers het niet wilden uitgeven: het paste toch niet helemaal bij hun andere spellen, ze hadden al teveel rekenspellen, de productiekosten lagen te hoog…..
Uiteindelijk misschien maar goed, want ik de loop van de jaren waarin ik het spel met mijn leerlingen heb gespeeld, zijn er een heel wat verbeteringen aangebracht en is het spel steeds leuker geworden. Er kwam een regel bij dat je elkaar mocht aanvallen, er kwam een reden bij waarom de brug gebouwd moest worden (vanwege de schat aan de overkant), er kwam een draak bij die de schat bewaakt en die wakker wordt zodra de 50 gepasseerd wordt en die iedere buurt dichter bij komt.
Ik besloot het spel zelf op de markt te brengen. Voor gaf de opdracht aan een ontwerpster, Vivian Wang, om een mooi spelbord te maken, van een meer met haaien en krokodillen, om het allemaal nog spannender te maken. De brugdelen kregen geen inkepinkjes meer, maar driehoekige schroeven op de plek waar ze op de palen 'geschroefd' zouden moeten worden. Er kwam een sorteerblad bij, om het overzicht te houden over de verschillende maten brugdelen, en een schema met alle mogelijkheden om een bepaald aantal te gooien voor de achtervolgers. Kartonnen dozen bleken erg duur om te laten maken in een kleine oplage, dus werd het een stevige kunststof doos met sticker. Ook de spelborden bleken om die reden te duur om machinaal te laten maken. Gelukkig vond ik vlakbij mijn huis het bedrijfje Xieje, dat de spelborden en brugdelen nu met de hand maakt. Met het door hun gemaakte demospel stond ik op de Spellenbeurs in Eindhoven. Enthousiast werd daarr meegedacht over nog meer elementen om het nog spannender te maken. Ook het testteam dat ik via LinkedIn bij elkaar kreeg, deed nuttige suggesties. De regels werden nogmaals aangepast.
Er kan nu gegokt en samengewerkt worden. (Ga ik proberen om de schat te pakken ondanks die draak die ook bijna bij de schat is, of sla ik op de vlucht? Help ik de schatrover om de schat aan land te brengen? En tegen welke betaling?)
Het feit dat de schat nu ook nog verloren kan gaan, levert het voordeel op dat het spel spannend blijft tot het eind. Want als de schat verloren gaat, wint degene die het eerst terug aan land is, dus de pechvogel die steeds maar niet vooruit kwam kan het spel opeens winnen. Kortom, het spel is uitgegroeid naar een volwaardig gezelschapsspel, dat ook leuk is om te spelen voor kinderen en volwassenen die niet meer hoeven te oefenen met rekenen. Al zie ik om me heen heel veel mensen die zelfs bij een simpele som als 58+9 hun rekenmachine erbij pakken. Ook voor hun dus prima om die verloren rekenvaardigheden weer op te poetsen. Maar ook met kleuters kan het spel prima gespeeld worden. De latjes zijn te tellen, en al spelend leren ze de waar de ‘vriendjes van 10’ en de ‘verliefde harten’ te maken hebben met rekenen. En ontstaat begrip van het 10-tallig stelsel. En daar begon het allemaal mee…
Nieuwsgierig geworden? Het spel kan nu besteld worden voor de feestprijs van € 37,50! Dat betekent € 5,- korting vanwege het 5-jarig bestaan van r.t. praktijk De Ladder, de plek waar het allemaal begon!


0 Reacties op The making of "Schatrovers!" deel 2:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint