Welke spellen zijn leuk om te oefenen met rekenen

Gepubliceerd op 21 juni 2025 om 15:32

Het vak rekenen is één van de belangrijkste vakken op de basisschool. Toch blijkt uit onderzoek dat de motivatie en het plezier bij het leren van rekenen een groot probleem kunnen zijn, met name naarmate het rekenen abstracter wordt (groepen 5 t/m 8). Rekenspellen bieden een uitkomst: zij maken het oefenen leuk, verlagen de drempel om te oefenen, en stimuleren actieve deelname.

Bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat spelend leren rekenen bijdraagt aan een dieper begrip van wiskundige concepten. Leerkrachten en ouders merken dat kinderen die regelmatig rekenspellen spelen niet alleen beter scoren op toetsen, maar vooral een positievere houding ten opzichte van rekenen ontwikkelen. In een tijd waarin rekenprestaties onder druk staan, biedt spelenderwijs leren een aantrekkelijke én effectieve ondersteuningsvorm.

Dit diepgaande artikel beantwoordt de belangrijkste vragen over rekenspellen van groep 3 tot en met 8 en geeft praktische voorbeelden, tips, digitale opties en aanbevelingen voor kinderen met verschillende leerbehoeften, zoals beelddenkers en rekenhaters.

Waarom zijn rekenspellen effectief?

Rekenspellen zijn effectief omdat ze meerdere principes uit de leerpsychologie combineren: activerend leren, directe feedback, herhaling, differentiatie in niveau, en motivatie door spel. Daarnaast zijn er spellen, zoals de spellen van De Ladderspellen, die door alleen al door hun vormgeving meer inzicht geven. 

Volgens onderzoek onthouden kinderen beter wat ze actief en in spelvorm oefenen. Een groot voordeel is dat spellen niet-verbaal zijn en vaak meerdere zintuigen aanspreken. Veel kinderen – óók rekenzwakke kinderen – halen meer succesbeleving uit een spel dan uit droge sommen. Spellen bevorderen ook sociale vaardigheden en samenwerking tussen leerlingen.

De kracht van rekenspellen schuilt in het feit dat kinderen tijdens het spelen voortdurend kleine uitdagingen en successen ervaren. Dit zorgt voor een positieve leerervaring. Daarbij is het belangrijk dat zwakke rekenaars evenveel kans hebben om te winnen als de sterke rekenaars. Bij De Ladderspellen is winnen of verliezen afhankelijk van geluk, strategie en bij sommige spellen: durven gokken. 

In de meeste spellen van De Ladder kan het niveau aangepast worden aan aan het kind. Diverse wetenschappelijke publicaties onderstrepen de positieve relatie tussen spelend leren en het langdurig onthouden van stof. Regelmatig korte speelmomenten zijn daarbij effectiever dan lange, eenmalige sessies.

Online en digitale rekenspellen: wat werkt?

Steeds meer rekenspellen zijn digitaal beschikbaar. Websites zoals Rekenen.nl, Rekenspelletjes.nu en Junior Einstein bieden voor elke groep en elk domein (tafels, meten, breuken, klokkijken) gratis en betaalde spellen aan. Wetenschappelijk gezien blijkt gamificatie (digitale spelelementen) het oefenen aantrekkelijker te maken, vooral bij kinderen die minder gemotiveerd zijn (bron: NRO onderzoeksrapporten). Belangrijk is dat digitale spellen eenvoudige, overzichtelijke feedback geven en aansluiten bij de doelen van de groep. Voor groep 6 zijn bijvoorbeeld Squla, Rekentuin en TafelTrainer populair.

Digitale rekenspellen hebben als voordeel dat ze leerlingen laten oefenen in hun eigen tempo en op hun eigen niveau. Veel apps geven beloningen of badges, wat extra motiverend werkt. Ook wordt de voortgang vaak bijgehouden, zodat zowel ouders als leerkrachten inzicht hebben in het leerproces. Uit cijfers blijkt dat kinderen die minimaal drie keer per week thuis digitale rekenspellen spelen, tot 20% sneller vooruitgaan in automatiseringsvaardigheden.

De leukste en meest effectieve rekenspellen voor groep 5

  • Regenwormen (dobbelspel): combineert kansberekening, optellen en logisch denken.
  • Lama (kaartspel): oefenen met getallen tot 6 en strategisch optellen/ aftrekken.
  • Qwixx (roll & write): optellen tot 12 met een wedstrijdelement.
  • Ohanami (kaartspel): optellen, vergelijken, vermenigvuldigen met getallen tot 120.
  • Koehandel Master (bieden met grote getallen): goed om te oefenen met tientallen, honderdtallen en optellen tot in de duizendtallen.
  • Tocht door het moeras (bordspel): ganzenbordachtig spel, geeft veel inzicht in het rekenen over het tiental tot 100. 
  • Domino met Basisrekenkaartjes: oefenen met splitsen en rekenen via het tiental
  • Schatrovers! Flexibel rekenen tot 20. Getallen samenstellen met dobbelstenen en brugdelen aanleggen over het tiental. 

Alle spellen zijn laagdrempelig, makkelijk te begrijpen en in korte tijd te spelen in de klas of thuis. Kijk voor uitgebreide spelregels en reviews bijvoorbeeld op Spellenwijs.nl.

Wat deze rekenspellen groep 5 zo leuk en effectief maakt, is dat ze inspelen op de behoefte aan snelheid, competitie en samenwerken. Uit ervaringen van leerkrachten is gebleken dat leerlingen na het spelen van een kort rekenspel direct met meer energie aan gewone rekentaken beginnen. Bovendien zijn deze spellen goed te gebruiken tijdens inloop, weekafsluiting of als ‘energizer’ tussendoor.

Rekenspellen groep 6: thuis oefenen en digitaal

Voor groep 6 is het belangrijk veel te automatiseren (snel uitrekenen van optellen, aftrekken, tafels) én nieuwe lastige domeinen als breuken en procenten te introduceren. Digitale tools zijn extra motiverend:

  • Rekenspelletjes.nu Groep 6: met games voor breuken, klokkijken, getallenlijn.
  • Junior Einstein: complete omgeving (ook meetkunde en meten).
  • App: Tafeltrainer, Rekentuin (Rekenen.nl) voor dagelijks oefenen.
  • Offline: Rummikub (optellen, cijferherkenning), Yahtzee (optellen, kans).
  • Pieces of cake (taartlegspel): Verschillende niveau's. bouwt vanaf het niveau van groep 4 inzicht op in breuken en procenten, tot en met het niveau van groep 8.
  • Up to 100 (bordspel): Geeft inzicht in de relatie tussen geld, kommagetallen, breuken en procenten. 
  • Moments of time (klokkijkspel): geeft vooral veel inzicht in het rekenen met tijd, en in de relatie tussen de kleine en de grote wijzer. 

Kinderen die thuis oefenen, hebben veel aan herhaald oefenen met tabelletjes, 'vul de juiste breuk in', of 'klokkijkmemory' met digitale en analoge tijden. 

Digitale rekenspellen groep 6 zijn niet alleen handig voor het oefenen van basisvaardigheden, maar bieden steeds vaker adaptieve functies. Zo kun je via klokrekenen.nl automatisch opgaven krijgen op jouw niveau. Verder raken kinderen thuis vaak meer gemotiveerd als ze hun eigen vooruitgang kunnen zien, een element dat veel moderne apps tegenwoordig bieden. Ook ouders profiteren hiervan door actiever betrokken te zijn bij het leerproces.

Effectieve rekenspellen voor groep 7 (school en thuis)

In groep 7 zijn inzicht en rekenvaardigheid rond breuken, kommagetallen, procenten en meten cruciaal (voorbereiding Cito/IEP). Uit overzichtsartikelen blijkt dat deze spellen veelvuldig aangeraden worden:

  • Automatiseringsspellen: Kenteken-tellen (sommen maken van kentekens tijdens autoritten); bordspellen met dobbelstenen en tafelkaart.
  • Tijd & meten: Moment of time (De Ladderspellen)
  • Breuken/procenten: Pieces of Cake en Up to 100 (De Ladderspellen) Breukenmemory, breukenbingo, het online spel Pixelrekenen.
  • Bewegend leren: 'Verslik je niet' - bal overgooien & tegelijk tafels/deel-sommen opzeggen.

Het oefenen met rekenspellen groep 7 helpt vooral doordat leerlingen het gevoel krijgen dat hun rekenwerk 'zinvol' is, dankzij het spelelement en de praktische context. Kinderen die regelmatig deze spellen doen, ervaren minder spanning bij moeilijke rekenopgaven. Dit maakt de overgang naar de laatste jaren van het basisonderwijs soepeler.

Leerspellen groep 7: spelend leren voor doorzetters en beelddenkers

Leerspellen voor groep 7 sluiten het beste aan als ze afwisselend, visueel en fysiek zijn. Voorbeelden:

  • Lavaland: Spel om automatiseren te trainen met spelelementen.
  • Pixelrekenen: Digitale breukenspel gebaseerd op het invullen van vakjes (zie meesterpieter.nl).
  • Bingo met breuken: in tweetallen wie het eerst alle sommen goed heeft.
  • Actieve spellen (Sneeuwballengevecht): Antwoordsommen rennen en gooien.

Ook voor beelddenkers zijn er speciale rekenspellen waarbij beeld, kleur en structuur centraal staan. Bijvoorbeeld, werken met kleurrijke fractioneer-schijven of het inkleuren van breukendelen geeft een visueel begrip van abstracte begrippen. Leerkrachten merken dat beelddenkers zo vaak sneller en blijvend breuken, procenten en verhoudingen snappen.

Hoe draag je met rekenspellen in groep 8 bij aan rekenvaardigheid?

Groep 8 betekent consolideren én verdiepen, vooral met breuken, procenten, verhoudingen, en tijd:

  • Snel Schakelen: wie kan de meeste sommen maken met getallen op kentekenplaten;
  • Niet denken maar delen: zo snel mogelijk antwoorden op deeltafels;
  • Pieces of cake: Van letterlijk stukken taart leggen tot hoogste niveau, waarbij ook gerekend wordt met procenten om kortingen en rente te berekenen.
  • Moments of time: efficiënt en inzichtelijk rekenen met tijd.
  • Verhoudingen kwartet of digitale spellen voor breuken, decimalen en procenten (zoals op meesterpieter.nl).

Ook voor creatieve kinderen zijn alternatieven als Pixelrekenen en quiz-varianten zoals Kahoot! aantrekkelijk.

Rekenspellen groep 8 dragen aantoonbaar bij aan de rekenvaardigheid. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in de bovenbouw ten minste twee keer per week rekenspellen spelen, met name op Cito-toetsen significant beter scoren op onderdelen als breuken, verhoudingen en kloktijden. Daarnaast leren ze omgaan met tijdsdruk en samenwerken, vaardigheden die in het voortgezet onderwijs goed van pas komen.

Spelend leren rekenen (groep 3): hoe stimuleer je dat?

Spelend leren is de kern van rekenen in groep 3. Alles draait om getalbegrip, tellen en eenvoudige optel/ aftreksommen. Praktische voorbeelden:

  • Poppen- en knuffelsommen: wie krijgt hoeveel koekjes, borden, bekers?
  • Lego/duplo torens: hoeveel blokjes zijn er, maak groepjes, voeg toe/haal af.
  • Bordspelletjes met dobbelstenen: tellen van ogen, optellen, getallen herkennen.
  • Domino & memory: eenvoudige getalsommen, optellen/aftrekken.
  • Mikado met zoute stengels: tellen, oefenen fijne motoriek en strategie.

Meer inspiratie: rekenspelletjes groep 3

Kinderen in groep 3 leren het beste door te doen. Zet uitdagende materialen neer om spelend met te rekenen. Stimuleer sorteerspelletjes (‘hoeveel rood? Hoeveel blauw?’), en varieer in materialen: blokken, steentjes, fruit. Door samen kleine boodschappenlijstjes te maken of samen met je kind getallen te zoeken in de omgeving (op auto’s, huizen, verpakkingen), krijgt rekenen een vanzelfsprekende plek.

Welke digitale rekenspellen zijn er voor groep 6?

Zowel oefensites als apps bedienen deze groep goed:

  • Tafeltopper, Sommenrace, Rekenspelletjes.nu, Computermeester.nl: veel tafels, splitsen, klokkijken.
  • Rekentuin : dagelijks nieuwe rekenopdrachten met spelelementen.
  • Calcupal: automatiseren op tempo
  • Getallenlijn games: handig voor inzicht in tientallen/ honderdtallen.

Kinderen kunnen zelfstandig oefenen, vaak met feedback over voortgang.

Digitale rekenspellen voor groep 6 zijn niet meer weg te denken uit het huiswerk en klaspraktijk. Veel scholen kiezen in deze groep voor een mix van analoge en digitale spellen. De populairste apps worden dagelijks door duizenden kinderen gebruikt. Cijfers laten zien dat kinderen die rekenen oefenen via digitale spellen gemiddeld meer plezier ervaren én sneller fouten herkennen en verbeteren omdat ze gelijk feedback krijgen. Foute antwoorden krijgen zo niet de kans om opgeslagen te worden. 

Rekenspellen voor kinderen die niet van rekenen houden

Kies vooral spellen die snel achter elkaar, met veel beweging of via samen spelen gaan. Goede voorbeelden:  

  • Bewegend leren: Sneeuwballenrace of opdrachten verstopt door het huis/klaslokaal.
  • De Ladderspellen: primair gericht op deze groep kinderen. Winnen doe je door geluk, gokken, tactiek en/of samenwerking, niet door goed te kunnen rekenen. 
  • Quizvormen (Kahoot!, Plickers): via tablet, iedereen doet mee; weinig druk, veel plezier.
  • Uno, L.A.M.A., Qwixx, Regenwormen,  weinig nadruk op sommen, veel spel.

Zorg steeds voor veel positieve feedback en korte rondes!

Voor kinderen die niet van rekenen houden, is het van belang dat het plezier voorop staat. Het spelelement zorgt ervoor dat ze ongemerkt toch aan het oefenen zijn. Zet in op variatie (bewegen, digitaal, samenwerken) en beloon niet alleen goede antwoorden, maar vooral de inzet en het meedoen. Succeservaringen opdoen is hierbij cruciaal en zorgt ervoor dat kinderen toch stap voor stap vooruitgaan.

Spellen voor breuken, kommagetallen en procenten

  • Pixelrekenen: digitaal breuken en procenten oefenen in vakjes (zie meesterpieter.nl).
  • Bingo met procenten of breuken (vanjufMarjan.nl): snel antwoorden, memoryvariant.
  • Getallenlijnspel: plaats de juiste breuk of percentage op de lijn.

Rekenspellen rondom breuken, kommagetallen en procenten zijn essentieel vanaf groep 6-8. Door het spelelement ervaren kinderen dat deze abstracte onderwerpen niet saai of moeilijk hoeven te zijn. Bordspellen, digitale apps als Pixelrekenen en het klassikaal spelen van kwartetten met breuken of procenten zorgt ervoor dat kinderen verbanden sneller leren zien. Recent onderzoek laat zien dat schoolsucces op het gebied van breuken sterk samenhangt met de mate waarop leerlingen deze onderwerpen spelenderwijs hebben geoefend.

Spelenderwijs klokkijken leren (beelddenkers en reguliere leerlingen)

Goede spellen zijn:

  • Klokkijksmemory: digitale en analoge tijden combineren.
  • Take the Time: digitaal of op papier (ook als werkblad op wijzeroverdebasisschool.nl).
  • Moments of time: leren tijdrekenen door letterlijk stukken tijd op de klok te leggen. Ook heel inzichtelijk voor
  • Voor beelddenkers: Visualiseer tijden in kleur (gekleurde taartpunten / legpuzzel), zoals bij Somtoday of via apps waarin 'tijd' zichtbaar wordt gemaakt in beweging of kleur.

Klokkijkspellen zijn vooral effectief als het de nadruk legt op herhaling én visueel inzicht. Bij beelddenkers werkt het goed om tijd letterlijk zichtbaar te maken, bijvoorbeeld via een klok met gekleurde segmenten zoals in het spel Moments of time (Ladderspellen),  digitale tijdsbalk of een interactieve app. Door in spelvorm ‘de race tegen de klok’ te spelen, raken kinderen gewend aan zowel analoge als digitale tijd, en leren ze omzetten tussen uren en minuten sneller.

Veelgestelde vragen: overzicht en beknopte antwoorden

  • Wat zijn de leukste rekenspellen voor groep 5? Regenwormen, L.A.M.A., Qwixx en Ohanami  en Schatrovers worden vaak als favoriet genoemd. Ze zijn snel te spelen en sluiten goed aan op het niveau en de interesse van leerlingen in groep 5.
  • Welke rekenspellen zijn geschikt voor groep 6 om thuis te oefenen? Digitaal: Rekenspelletjes.nu, Junior Einstein, Computermeerster.  Bordspellen: Rummikub, Yahtzee, Tafeltrainer, Pieces of cake, Up to 100, Moments of time. Deze spellen focussen op tafels, klokkijken en breuken.
  • Wat zijn effectieve rekenspellen voor groep 7 op school? Kenteken-tellen, dobbelsteen- en tafelbordspellen, bewegend leren met bal. Online: Pixelrekenen, breukenbingo. Vooral het afwisselend oefenen via spel-en-beweging levert aantoonbaar hogere rekenresultaten op.
  • Welke leerspellen groep 7 helpen met spelend leren rekenen? actieve spellen als Sneeuwballengevecht, en breukenspelletjes. Speciaal voor beelddenkers werkt het uitbeelden en kleuren van breuken goed. Een spel als Pieces of Cake Pieces of cakemaakt breuken en procenten inzichtelijk.
  • Hoe kan ik spelend leren rekenen in groep 3 stimuleren met rekenspellen? Gebruik dagelijkse handelingen zoals het tellen van speelgoed, boodschappen doen, blokken bouwen en eenvoudige bordspellen. Herhaling, plezier en veel interactie staan centraal.
  • Welke digitale rekenspellen zijn geschikt voor groep 6? Rekentuin, Tafeltopper, Sommenrace, Rekenspelletjes.nu, Computermeester.be.
  • Hoe dragen rekenspellen groep 8 bij aan een betere rekenvaardigheid? Door verdieping en herhaling van breuken, procenten en klokkijken in spelvorm. Kinderen scoren aantoonbaar beter op eindtoetsen en zijn beter voorbereid op het voortgezet onderwijs.
  • Wat zijn voorbeelden van spelend leren rekenen groep 3 met leerspellen? Poppen- en knuffelsommen, blokspellen, mikado, domino, boodschappen doen. Alles wat rekenen in de praktijk brengt.
  • Welke rekenspellen zijn leuk voor kinderen die niet van rekenen houden? Uno, L.A.M.A., Qwixx, alle spellen van De LadderspellenDe Ladderspellen, bewegend leren zoals de Sneeuwballenrace en digitale quizspellen zoals Kahoot!
  • Welke rekenspellen zijn er om te oefenen met breuken, kommagetallen en procenten? Pixelrekenen, breukenmemory, Pieces of cake
  • Wat is een goed spel om te leren klokkijken?  Moments of Time, kleurrijke segmentenklokken voor beelddenkers.

Rekenspellen: tips voor ouders & leerkrachten

Varieer vaak tussen spelvormen, zodat rekenen niet voorspelbaar en saai wordt. Gebruik dagelijkse situaties om rekenspelletjes toe te passen, zoals prijzen vergelijken in de supermarkt, tijd aflezen of breuken oefenen tijdens het bakken ('halve', 'kwart', 'drie kwart' pizza's). Beloon niet alleen het juiste antwoord, maar vooral het proberen, samenwerken en uitleggen aan elkaar.

Voor kinderen die moeite hebben met klassikale uitleg, bieden spellen de kans om op een eigen manier en niveau te oefenen. Het kan helpen om de rollen af te wisselen: soms laat je kinderen zelf een rekenspel bedenken of uitleggen. Juist hierbij komt creatief denken én taal in combinatie met rekenen aan bod.

De spellen van De Ladderspellen zijn allemaal te downloaden en te printen. Wat is er leuker om en spel te printen, samen met je kind te versieren en aantrekkelijk te maken door te kleuren en bijv. pionnetjes zelf te maken van klei? Om het daarna vaak te spelen!

Conclusie: Rekenspellen zijn onmisbaar voor een goede rekenbasis

Wie rekenspellen slim inzet, bouwt niet alleen aan rekenvaardigheid, maar ook aan motivatie, zelfvertrouwen en plezier. Of je nu ouder of leerkracht bent, experimenteer met verschillende spelvormen, zowel analoog als digitaal, en kijk vooral wat aansluit bij het kind. Afwisseling is de sleutel tot succes!

Het verschil in rekenprestaties tussen kinderen die regelmatig rekenspellen doen en kinderen die vooral klassikale lessen volgen, is zichtbaar in motivatie, concentratie en toetsresultaten. Door te investeren in rekenspellen, leg je dus een stevig fundament voor succes in het voortgezet onderwijs, én voor een leven lang plezier in rekenen.

Bronnen en verder lezen

 

 

Inleiding: Het belang van rekenspellen in het basisonderwijs

Het vak rekenen is één van de belangrijkste vakken op de basisschool. Toch blijkt uit onderzoek dat de motivatie en het plezier bij het leren van rekenen een groot probleem kunnen zijn, met name naarmate het rekenen abstracter wordt (groepen 5 t/m 8). Rekenspellen bieden een uitkomst: zij maken het oefenen leuk, verlagen de drempel om te oefenen, en stimuleren actieve deelname. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.