Leren leren

 

Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, krijg je de resultaten die je altijd hebt gekregen.

Er wordt steeds meer bekend over de werking van de hersenen, en daarmee over lerende hersenen. Toepassing van deze kennis bij het leren, levert een beter en efficiënter leren op. Leren leren dus. 

Hulp bij leren leren

Tijdens de cursus Leren leren leert je kind hoe het zo efficiënt mogelijk leert, dat betekent zo goed mogelijk in zo min mogelijk tijd. Niet door lang in te gaan op de theorie over de werking van de hersenen, maar door te leren deze kennis praktisch in te zetten. Je kind leert (en ervaart) het nut van een goede voorbereiding, een goede planning en een goede organisatie. Verder leert het om te gaan met een gebrek aan motivatie, concentratie en faalangst. Je kind kan verschillende geheugentechnieken uitproberen en kijken welke het voor hem/haar het beste werkt. 

Er wordt geoefend met het maken van aantekeningen en het maken van mindmaps. Je kind ervaart de kracht van de herhaling. Kortom, een cursus met veel eyeopeners en praktische vaardigheden. 

  Typisch een gevalletje overzicht kwijt

  Hoe houd je overzicht in de brugklas

  Leren leren voor voortgezet onderwijs

  Deze cursus richt zich op leerlingen van het voortgezet onderwijs die vastlopen. Vaak komt dit doordat ze de hoeveelheid huiswerk en leerwerk niet meer overzien, niet in staat zijn om een goede planning te maken of zich eraan te houden. Door alle tegenslag gaat de motivatie ook omlaag, en ontstaat er een vicieuze cirkel. 

  In de cursus krijgt de leerling handvatten om stukje bij beetje uit deze vicieuze cirkel te komen. We kijken wat goed gaat en wat niet, en hoe dat beter kan gaan. Hoe kun je jezelf weer motiveren? De leerling leert doelen stellen op lange termijn en deze doelen op te delen in kleine doelen. Dit gaat allemaal vooraf aan het daadwerkelijke leren leren. Door de technieken van het leren leren toe te passen krijgt de leerling vervolgens het gevoel weer grip te krijgen op het eigen leerproces. 

  Lerenleren voor aanstaande brugklassers

  Gaat je kind binnenkort naar de brugklas? Dan is deze cursus een aanrader. Je kind kan het tijdens de cursus geleerde gelijk toepassen en zo een goede start maken. We gaan naast het leren leren (zie hierboven) ook in op praktische zaken als de inrichting van een bureau, overzicht houden over al die boeken, werkboeken en schriften. We gaan in op agendagebruik (voordelen papieren agenda vs digitale agenda). Verder leert je kind om te gaan met ondersteunende websites die kunnen helpen bij het leren. 

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Mijn dochter liep op de basisschool altijd achter de feiten aan. Toen ze naar de brugklas ging, waren we bang dat het niet zou lukken om al dat huiswerk op tijd af te hebben. Door de cursus leren leren die ze in de zomervakantie heeft gedaan, heeft ze geleerd hoe ze een goede planning kan  maken en hoe ze zich er ook aan kan houden, en begon ze vol zelfvertrouwen aan de brugklas. En tot nu toe gaat het best goed!

   

  Goed voorbereid naar de brugklas

  Goede voorbereid naar de brugklas

  Leren leren in combinatie met Aquasnap

  Om het leren leren nog beter te ondersteunen is het goed om de cursus te combineren met de Aquasnaptraining. Hiermee worden de executieve functies, die heel belangrijk zijn bij het leren, versterkt. Lees hier meer over deze training. 

   

  De lerenleren-cursussen kunnen zowel in een groepje (maximaal 4 leerlingen) als individueel gevolgd worden

  lereniseenmakkie.nl

      Website vol tips over leren leren