Rekenen

 

Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, krijg je de resultaten die je altijd hebt gekregen.

 

 

Hulp bij rekenproblemen

Rekenproblemen kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren.

Vaak zijn er in de basis al problemen ontstaan, waardoor er verder gebouwd wordt op een wankele basis. Om deze basis in beeld te brengen, kan getoetst wordt getoetst op de 'bakstenen' van bovenstaand Rekenmuurtje. Daarmee wordt precies duidelijk welke bouwstenen nog niet stevig zijn ingemetseld. De zwakke punten worden tijdens de remedial teaching aangepakt. Dit gebeurt zoveel mogelijk met concreet materiaal. Ook kunnen er gerichte online oefeningen worden gedaan, en rekenspellen die op het betreffende rekenprobleem gericht zijn. Online rekenspellen, maar ook bordspellen die in mijn eigen praktijk ontwikkeld zijn, zoals "Schatrovers" en "Maak die taart!" 

Bij ernstige rekenproblemen is het ook mogelijk om een dyscalculiescreening te doen. 

Blijft je kind steken in fase 1 van het muurtje hierboven? Of blijft het maar (stiekem) op de vingers tellen? Dan is de (budgetvriendelijke) Jamara Rekencoaching misschien een goed idee. Je komt 1 keer per 3 weken samen met jouw kind voor een instructieles en oefent dan 3 weken iedere dag 5-10 minuten. Een tijdsinvestering die een stevige rekenbasis oplevert! Lees hier meer over de Jamara rekencoaching.

Krijgt je kind de tafels maar niet onder de knie? Met de Stoplichtkaartjes leert ieder kind een snelle en handige manier om de tafelsommen uit te rekenen, en uiteindelijk te automatiseren.  

Werkhouding- en concentratieproblemen kunnen ook rekenproblemen veroorzaken. Tijdens de behandeling worden naast de rekenproblemen ook deze problemen aangepakt, o.a. volgens een methode die gebaseerd is op de inzichten van professor Feuerstein. 

Tot slot kunnen rekenproblemen mede voortkomen uit een algeheel probleem met de executieve functies. Als Mycognitioncoach kan ik deze executieve functies bij jouw kind trainen. Hier vind je meer informatie.

 

 

Mirjam neemt altijd de tijd voor je, ze geeft je het huiswerk mee dat je zelf ook graag wil. Ik ben door Mirjam bij rekenen van een Cito 5 naar een Cito 1 gegaan. En daar ben ik haar heel dankbaar voor. groetjes Luuk, groep 8.

Klokkijken met het stappenplan

Stappenplan voor klokkijken

Inzicht in het rekenen over het tiental

Rekenen wordt een eitje met de Eierdooskaartjes 

Eerste hulp bij tafelproblemen