Zo voorkom je dat je kind leerstof vergeet tijdens de zomervakantie
Zes weken zomervakantie is heerlijk voor kinderen, maar kan ook zorgen voor leerachterstanden. Vooral rekenen, spelling en begrijpend lezen zakken vaak wat weg. Gelukkig zijn er leuke en speelse manieren om de kennis op peil te houden — zonder dat het als schoolwerk voelt. In dit artikel lees je hoe je per leerjaar en vakgebied op een leuke manier kunt oefenen, mét handige spel- en speltips.
Waarom blijven oefenen in de zomervakantie?
Hoewel scholen het nieuwe schooljaar starten met een herhaling van de stof, is dat voor veel kinderen — vooral de wat zwakkere leerlingen — niet voldoende. Ze starten het schooljaar dan al met een achterstand. Daarom is het slim om op een speelse manier te blijven oefenen, zodat je kind vol zelfvertrouwen kan starten in het nieuwe jaar.Niet met saaie werkbladen, maar met leuke leeractiviteiten, spelletjes en puzzels. Denk aan:
Educatieve reisspelletjes
Reken- of taalspelletjes (bijv. van De Ladderspellen)
Rekenkleurplaten en puzzels
Actief leren tijdens dagelijkse bezigheden (bijv. geld rekenen, klok kijken)
Op de website van De Ladderspellen staan veel leuke leerspellen die voor weinig geld gedownload kunnen worden. Printen, uitknippen, eventueel inkleuren en eventueel zelf pionnetjes kleien om het nog leuker te maken.
Of oefen met rekenkleurplaten, doolhoven, kortom met puzzeltjes. Of oefen als je in de auto zit, op weg naar je vakantiebestemming.
Door op Google bijvoorbeeld de vraag te stellen: “wat leert mijn kind in groep 4 (5,6,7,8) met rekenen (taal, spelling, lezen)?” krijg je heel duidelijke AI-overzichten van wat je kind moet beheersen en wat het ‘t komende jaar gaat leren (zodat je daar bijvoorbeeld op kan voorsorteren).
Hieronder staan per leergroep en per vak uitgebreide suggesties. Onderaan de blog kun je een activiteitenoverzicht en een vakantieplanner downloaden.
Van groep 3 naar 4
Van groep 3 naar groep 4: rekenen
-
Oefenen met nummerborden: Heb je een lange autorit naar je vakantiebestemming? Ga dan rekenen met nummerborden. Laat je kind zo snel mogelijk sommen maken met de getallen op het nummerbord van de auto voor jullie door één of meer getallen op te tellen, af te trekken of door elkaar. Of geef zelf een uitkomst van een som, en laat je kind raden welke som je gemaakt hebt.
-
Oefenen met splitsen: Je laat bv. 8 smarties zien, haalt er een paar weg, je kind moet uitrekenen hoeveel je er weggehaald hebt. Of: je legt bv. 5 smarties neer, zegt dat er totaal 8 zijn, hoeveel heb ik er dan in mijn hand?
- Oefenen met halveren: 32 smarties, met hoeveel kinderen kan je die nog eerlijk delen?
- Oefenen met verdubbelen: een dropveter doormidden en steeds halveren. Hoeveel stukjes heb je? Alle ministukjes daarna uiteraard lekker opeten.
- Ga je naar een euroland? Geef je kind een budget om zelf ijsjes etc. te kopen en zelf te betalen. Je kind leert om met geld om te gaan, en om met geld te rekenen.
- Laat je kind tellen hoeveel kleingeld er nog in jouw portemonnee zit.
- Oefen de tafels 1 t/m 5 en 10 en de sommen tot 20. Ieder goed antwoord levert een punt (of bijv. een smartie) op, iedere fout kost een punt. Bij een bepaald aantal punten volgt een beloning. Leer je kind om de punten bij te houden d.m.v. turven. Voer het tempo op.
- Sommen tot 20: kun je ook oefenen door een bal tegen de muur te gooien of te stuiteren terwijl je een som zegt. Je kind moet de bal vangen en gelijk teruggooien/stuiteren terwijl het ‘t goede antwoord geeft. Voer het tempo op.
- Speel “Pieces of cake”: dat is een spel dat al vanaf groep 4 gespeeld kan worden, en dat een beginnend inzicht geeft in breuken. Downloaden, printen en spelen maar.
Van groep 3 naar groep 4: (begrijpend) lezen
- Lees veel samen, dat mogen ook wat moeilijkere boeken zijn over een onderwerp dat jouw kind interesseert. Laat je kind na iedere alinea samenvatten. Vraag goed door om erachter te komen of het alle verbanden goed heeft gelegd, en alle woorden kent.
- Lees veel voor en vraag je kind regelmatig om op een rijtje te zetten wat er gebeurd is in het verhaal. Leg moeilijke woorden al tijdens het voorlezen uit.
- Theaterlezen of toneellezen is heel leuk. Ieder leest diens eigen rol. De tekst wordt meerdere malen gelezen, om hem daarna vloeiend als een toneelstuk op te voeren voor bijv. andere gezinsleden of opa en oma. Door het herhaald lezen, slijpen de moeilijke woorden in, en gaat het vloeiend lezen vooruit. Toneelleesboeken vind je in de bieb en hier
Van groep 3 naar groep 4: spelling
- Laat je kind hardop woorden spellen. Ieder goed gespeld woord levert een punt op (of een partje mandarijn/smartie), bij een bepaald aantal punten volgt een beloning. Een fout gespeld woord kost punten. Op internet vind je terug welke woorden je kind inmiddels zou moeten kunnen.
- Woordrijtjes: Geef een eerste en laatste woord van een rijtje en laat je kind puzzelen hoe je van het ene woord naar het andere komt door per keer 1 letter te verwisselen of toe te voegen. Daarbij tellen de tweeklanken (au, oe enz) als 1 letter. Voorbeeld: van zand naar strand: Zand, tand, stand, strand of van zout naar bruid: zout, zoet, boet, broed, Nog best moeilijk maar goed voor spelling en woordenschat.
- Het spel “Letterdieven” kan gespeeld worden met de categorieën 1 t/m 5. Het bestaat uit kaartjes met duidelijke afbeeldingen. Op de achterkant staat het woord. De kaartjes worden één voor één neergelegd, en wie het eerst kan zeggen welk spellingsprobleem erin zit, en daar de goede handeling bij uitvoert, wint het kaartje. Downloaden, uitknippen en spelen maar.
Van groep 4 naar 5
Van groep 4 naar groep 5: rekenen
Veel van wat hierboven is genoemd, kun je ook met je kind dat naar groep 5 gaat doen, maar dan op een moeilijker niveau. En ook:
- Tafels van 1 t/m 5 en 10 oefenen door met een bal tegen de muur te gooien of te stuiteren, zoals hierboven beschreven bij de sommen tot 20.
- Ga je naar een niet-euroland? Leg je kind dan uit wat een wisselkoers is, en laat het uitrekenen hoe duur dat ijsje in euro’s (ongeveer) is.
- Oefen oppervlakte en omtrek met de tegels op een terras of balkon. Uitrekenen hoeft nog niet, maar als je kind zelf en handige manier van tegels tellen (zoveel rijen van zoveel tegels) ontdekt is dat alleen maar mooi meegenomen voor volgend jaar.
- Rekenen met nummerborden. Zoals boven beschreven maar nu mag er ook vermenigvuldigd en gedeeld worden. Bedenk daarbij dat in principe alleen de tafels van 1 t/m 5, en van 10, in groep 4 aan bod komen.
- Daarnaast is het spel “Pieces of cake” erg leuk om te spelen. Ook voordat de breuken aan de orde komen, geeft het inzicht in breuken op een praktische en handelende manier. Downloaden, uitknippen en spelen maar.
- Geldrekenen: zie hierboven, eigen zakgeld, wisselgeld controleren enz. Geld tellen: heb ik nog genoeg voor dat ijsje?
- Getalinzicht: spelletje Raad mijn getal: je neemt een getal in gedachten. Je kind vraagt steeds: is het groter dan …, is het kleiner dan. Bijv. is het groter dan 100, nee, is het dan groter dan 50, nee, is het groter dan 25, ja, is het groter dan 13 enz. Laat het ontdekken dat je er het snelst achterkomt door het overgebleven getalgebied steeds te halveren. Gebruik evt. een geprint honderdveld (online te vinden) als ondersteuning. Een houten exemplaar, waarbij je getallen weg kunt draaien, is nog leuker.
- Klokkijken/tijdrekenen: download het spel “Moments of time” , uitknippen en spelen maar. Je kind oefent al spelend met inzicht in de klok, analoog en digitaal klokkijken en tijdrekenen.
Van groep 4 naar groep 5: (begrijpend) lezen
Ook hier geldt weer dat alles dat bij groep 4 genoemd staat, ook op een hoger niveau in groep 5 geoefend kan worden. En:
- Verzin samen een verhaal. Iemand verzint de eerste zin, iemand anders de laatste zin. Daartussenin moet een kloppend verhaal komen, waarbij iedereen om de beurt een zin verzint. Het kan niet gek genoeg zijn, maar de zinnen moeten een duidelijk verband met elkaar hebben, en goed lopen. Alles in de verleden tijd, of alles in de tegenwoordige tijd. Gebruik veel verwijswoorden, en niet 2 keer hetzelfde woord in opeenvolgende zinnen. Je kunt dit spel in de auto of het vliegtuig doen, maar opschrijven is nog beter uiteraard. Dan oefent je kind ook met leestekens en spelling.
Van groep 4 naar groep 5: spelling
Ook hier weer, alles wat bij groep 3 genoemd staat maar dan met moeilijkere woorden. Door op Google de vraag te stellen: “wat leert mijn kind in groep 4 met spelling? “ krijg je een uitgebreid overzicht van alle spellingscategorieën die aan de orde zijn geweest.
- Spelletje: start een woord door de beginletter te geven. Om de beurt voegt iemand daar een letter totdat er een goed woord ontstaat. Wie een fout maakt, valt af. Hoe lang kunnen jullie het woord maken? Niets is te gek, zolang de spelling maar klopt.
- Aan het hierbovengenoemde spel “Letterdieven” kunnen nu ook de categorieën 6 t/m 10 toegevoegd worden. Met de kaartjes van Letterdieven kunnen nu ook ander spelletjes gespeeld worden, zoals spellingsdomino.
Van groep 5 naar groep 6
Van groep 5 naar groep 6: rekenen
- Getalbegrip: het hierboven beschreven spelletje Raad mijn getal, maar dan met getallen tot 1000.
- Noem een groot getal en laat je kind het splitsen, bijvoorbeeld: 18456 is 10.000 + 8000 + 400 + 50 + 6. Als je kind al kommagetallen heeft gehad (niet altijd in groep 5) kun je die ook gebruiken.
- Breuken ( deze komen niet altijd in groep 5 al aan de orde): oefen vooral in praktische situaties, bijvoorbeeld bij het snijden van pizza’s, boterhammen en taart. Laat zien dat een halve net zo groot is als 2/4, 4/8, 8/16 enz. door steeds te halveren. Om vast voor te sorteren op de breuken is ook het spel “Pieces of cake” een aanrader. Dit kan op verschillende levels gespeeld worden, tot en met groep 8! Downloaden, printen, uitknippen en spelen maar!
- Tafels: de gewone tafels tot 10, maar ook van 11, 12, 15, en, heel belangrijk, 25! Oefen door met de bal over te stuiteren of tegen de muur te gooien, zoals bij groep 3 beschreven.
- Laat je kind vooral veel schatten: hoe groot is deze kamer ongeveer, en hoe hoog die kerktoren (vergelijken met iemand die ernaast staat). Maak een foto van een toren met iemand die ernaast staat en laat uitrekenen hoeveel de toren op de foto kleiner is dan de echte toren.
- Laat ook gewichten schatten, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, of, nog leuker, van mensen die voorbij lopen (wel zachtjes, je weet nooit of het een Nederlander is 😊.
- Heeft je kind al breuken en kommagetallen gehad? Dan is het spel “Up to 100” een aanrader. Je kind krijgt al spelend inzicht in de verbanden tussen geld, kommagetallen, breuken en procenten.
Van groep 5 naar groep 6: (begrijpend) lezen
- De zg. logiquizraadsels zijn erg goed omdat er zorgvuldig gelezen, verbanden gelegd en logisch nagedacht moet worden. Kinderen vinden deze raadsels over het algemeen heel erg leuk om te doen.
- Waarschijnlijk heeft je kind ook al Engels op school. Welke woorden herkent je kind al op bordjes in het buitenland? Stimuleer het door beloningspunten te geven, waarschijnlijk gaat je kind dan zelf actief op zoek. Het hoeven geen grote beloningen te zijn. Op deze leeftijd vinden kinderen een sticker vaak ook al leuk.
- Print of kopieer een verhaal, en knip het in stukken. Laat je kind de stukken verhaal weer in de juiste volgorde leggen, door zorgvuldig te lezen en goed te letten op verbanden en verwijswoorden.
Van groep 5 naar groep 6: spelling
Weer al het bovenstaande, maar dan op een hoger niveau. Zoek online welke spellingscategorieën er aan de orde zijn geweest.
- Bij het spel eerdergenoemde spel “Letterdieven” kunnen nu de categorieën 11 en 12 toegevoegd worden. Heel belangrijke categorieën, over de lange- en korte-klankregel! Door de handelingen die de speler moet uitvoeren en door de motivatie en competitie slijpen de regels snel in.
Van groep 6 naar groep 7
Van groep 6 naar groep 7: rekenen
- Oppervlakte en omtrek: je kind heeft in groep 5 de formules geleerd, l x b en 2 keer l + 2 keer br. Laat zien dat je ook oppervlaktes en omtrekken kunt uitrekenen van onregelmatige rechthoeken, door ze in meerder rechthoeken te verdelen.
- Ga je een lange rit maken met de auto? Vertel je kind hoe hard je op een bepaalde weg mag rijden en hoeveel kilometer het nog is tot de volgende stop. Hoe laat kom je daar aan? Of: zeg over hoeveel tijd jullie weer even stoppen en laat je kind uitrekenen hoeveel kilometer jullie dan verder zijn.
- Oefenen met kommagetallen/getalbegrip: haal alle kaarten tot en met 9 uit een kaartspel. Laat iedere speler 5 kaarten trekken en naast elkaar leggen. Dat wordt het doelgetal, met 2 cijfers achter de komma. Ieder schrijft zijn/haar doelgetal op.
De kaarten worden weer door de andere kaarten geschud.
Op papier worden 5 streepjes gezet. De spelers pakken om de beurt een kaart, en zetten het getrokken getal op één van de streepjes. De kaart komt op de aflegstapel. Wie is er na 5 beurten het dichtst bij zijn/haar doelgetal gekomen?
- In groep 7 komt veel nieuwe rekenstof aan de orde, onder andere de breuken, kommagetallen en procenten. Het spel “Up to 100” geeft veel inzicht in het verband tussen geld, cm, breuken, kommagetallen en procenten. Wie verovert het snelst drie ladders? Downloaden, printen en spelen maar!
- Het spel Raad mijn getal (hierboven uitgelegd) kan nu ook gespeeld worden met kommagetallen of breuken.
- Het spel “Pieces of cake” kan nu op het volgende niveau gespeeld worden.
Van groep 6 naar groep 7: begrijpend lezen
Alles wat hiervoor genoemd is. Maar ook:
- Kijk met je kind naar het Jeugdjournaal, en leg de moeilijke woorden die daarin gebruikt worden uit. Laat je kind navertellen wat er verteld is.
- De Logiquizraadsels blijven een uitdaging!
- Samen een Theaterleesboek lezen helpt je kind om vloeiend te leren lezen, omdat het ongemerkt een tekst meerdere keren leest en moeilijkere woorden dus vaak herhaald worden.
Van groep 6 naar groep 7: spelling
- Weer alle bovenstaande spelletjes.
- Bij het spel “Letterdieven” kunnen nu ook de categorieën 13 en 14 toegevoegd worden (de c als k of s-klank).
Van groep 7 naar groep 8
Van groep 7 naar groep 8: rekenen
In groep 7 is veel nieuwe leerstof aan de orde gekomen, waarop in groep 8 doorgebouwd wordt. Erg belangrijk dus dat je kind deze leerstof goed beheerst.
- Met het spel “Pieces of cake” op het hoogste level wordt geoefend met breuken, kommagetallen (geld), procenten, rente, winst en verlies.
- Het spel “Up to 100” geeft inzicht in de verbanden tussen geld, meters, procenten, breuken en kommagetallen.
- Met het spel “Moments of time” oefent je kind analoog en digitaal klokkijken, en rekenen met tijd.
- Met eerder genoemde spelletjes kunnen getallen tot een miljoen gebruikt worden.
Van groep 7 naar groep 8: begrijpend lezen
Alle bovenstaande suggesties, en ook:
- Ga naar musea/dierentuinen en laat je kind de informatiebordjes lezen en in eigen woorden tegen jou vertellen. Laat het de informatie ook samenvatten.
- Veel lezen en voorlezen en er samen over praten blijft belangrijk.
- Laat je kind in een plaatselijke krant voor hem/haar boeiende informatie opzoeken, en praat er samen over.
- Zelf een reisverslag maken is goed voor spelling en voor begrijpend lezen, als je erop let dat het een samenhangend verhaal wordt met goed lopende zinnen.
Van groep 7 naar groep 8: spelling?
Alle voorgaande suggesties, maar dan dus met steeds moeilijkere woorden. Alle categorieën van het spel “Letterdieven” kunnen nu gebruikt worden.
Voor alle groepen:
- Online oefenen vinden kinderen vaak nog wel leuk. Op de gratis site Computermeester.be staan heel veel leerspelletjes, maar ook woordzoekers, rekenkleurplaten enz.
- In de winkel en online zijn veel boeken te vinden met allerlei woordpuzzels, rekenpuzzels, logiquizraadsel, rekenkleurplaten, doolhoven (belangrijke oefening voor het leren plannen, ruimtelijk inzicht en concentratie).
- Oefen ook gericht met ruimtelijk inzicht . Bouw bijvoorbeeld iets met blokken en laat je kind zich voorstellen hoe het gebouw er aan jouw kant eruit ziet, en dat tekenen. Lees teksten (of nummerborden) via een spiegel.
- Online vind je kant-en-klare spelletjes om het ruimtelijk inzicht te verbeteren.
- Wil je dat je kind toch met werkbladen oefent? Die zijn in allerlei soorten en maten te vinden op sommenprinter.nl
- Op Klokreken.nl kunnen ze oefenen met klokkijken
- Op redactiesommen.nl vind je allerlei werkbladen met verhaalsommen.
- Op Woordkasteel.com staan heel veel spelletjes om gericht te oefenen met spelling en rekenen.
- 🌞 Samenvatting:
- 👉 Ja, blijf oefenen in de zomervakantie.
👉 Doe het spelenderwijs.
👉 Houd het kort, leuk en motiverend.
👉 Gebruik wat je in het dagelijks leven tegenkomt als lesmateriaal.
👉 Wees creatief, maar houd het luchtig – het is tenslotte vakantie.
Hier vind je een checklist voor de oefenmomenten. Verbind er een zomerse beloning aan als de planning gehaald wordt!
Fijne vakantie!!!
Reactie plaatsen
Reacties