Executieve functies

 

 

Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, krijg je de resultaten die je altijd hebt gekregen.

 

Wat zijn executieve functies?


Om doelgericht te kunnen werken hebben we executieve functies nodig. Veel kinderen/jongeren hebben moeite met de executieve functies. Ze zijn bijvoorbeeld niet goed in plannen, het beginnen aan een taak, geconcentreerd werken, werken onder tijdsdruk. Aan de basis van alle executieve functies ligt het werkgeheugen. Een kind met een zwak werkgeheugen heeft waarschijnlijk moeite met alle bovenstaande executieve functies, en daardoor ook vaak moeite met leren.

Hoe verbeter je het werkgeheugen?

Gelukkig kun je het werkgeheugen trainen. Dit kan onder andere met Junglememory. Met deze app traint je kind 4 keer per week ongeveer een kwartier met 3 verschillende uitdagende spelletjes. De training duurt 8 weken (tijdens vakanties kan hij gepauzeerd worden) en kan gecombineerd worden met remedial teaching. Tijdens een deel van de les wordt dan gewerkt  met Junglememory en aanvullende materialen. Het geleerde kan gelijk toegepast worden tijdens de remedial teaching voor een specifiek vak waarvoor je je kind hebt aangemeld.

Hoe verbeter je de executieve functies?

 

Een programma om zowel het werkgeheugen als de executieve functies te verbeteren is het programma Aquasnap. Met deze app duikt je kind in een onderwaterwereld, waarin verschillende spellen gespeeld worden.

De Aquasnaptraining duurt 3 maanden, en kan eventueel verlengd worden. Je kind traint in totaal 90 minuten per week, verdeeld over 6 dagen. Ook deze training kan gecombineerd worden met remedial teaching voor het vak waarbij je kind extra ondersteuning nodig heeft. Het tijdens de training geleerde, kan dan gelijk vertaald worden naar de schoolse vaardigheden.

De training kan ook gecombineerd worden met de Cursus Lerenleren.

Onze zoon had vooral concentratieproblemen en weinig zelfvertrouwen omdat hij op school niet goed kon meekomen. Hij vond de stof niet leuk en raakte achterop. Met de individuele aandacht en specifieke leesmethodes van Mirjam is mijn kind veranderd in een zelfverzekerd kind dat weer vrolijk naar school gaat en goede prestaties heeft. We zijn super blij! Ook met de adviezen aan de ouders.

L. de Reuver

 

Met AquaSnap werk je aan:
• een betere zelfsturing;
• leren van fouten;
• je aanpak of denken aanpassen;
• een betere focus en volgehouden aandacht;
• verbetering van je planning.

oefenen met dubbeltaken

Oefenen met dubbeltaken: vissen onthouden terwijl je een spel speelt