Pieces of cake

“Pieces of cake”, puzzelen met breuken, procenten en kommagetallen

In het spel  ”Pieces of cake” (voorheen: Maak die taart) draai je kaartjes met breuken om,  die aangeven hoe groot het stuk taart is dat je op één van je taarten mag leggen. Wie het eerst zijn taart(en) vol heeft, heeft gewonnen. Dit is het principe van het spel, maar doordat het veel uitbreidingen kent, kan het gespeeld worden vanaf groep 3 t/m groep 8!

Net als bij alle spellen van De Ladderspellen geldt ook voor dit spel:

  • Winnen is niet afhankelijk van rekenniveau, maar van strategie, geluk en een goede pokerface.
  • De opzet van het spel draagt in grote mate bij aan het rekeninzicht, in dit geval breuken en ((in de meest uitgebreide versie)) procenten en kommagetallen (geldrekenen).
  • Maar vooral: door het toevoegen van beproefde spelelementen en -mechanismen is het spel leuk om te spelen, zelfs als je niet meer hoeft te oefenen met rekenen.

Basisversie:

Ieder heeft 3 taarten om vol te leggen met steeds een andere fruitsoort (aardbeien, kiwi’s en mandarijn). De taarten hebben verschillende afmetingen, dat maakt dat de breukstukken niet voor elke taart even groot.

In de simpelste versie draait een speler een kaart om van de stapel. Draait hij de breuk 1/3 dan mag hij vragen om 1/3 deel van de aardbeien-, kiwi- of mandarijnentaart, en hem op de goede vlaai leggen. Dan is de volgende speler. De kunst is natuurlijk om zo snel mogelijk een taart  precies vol te leggen. De spelers hoeven niet te snappen wat een breuk is, ze laten hun kaart zien en vragen dan een stuk met dezelfde breuk. Op een gegeven moment ontdekken ze misschien zelf wel dat 1/3 gewoon 1 van de 3 stukken van de taart betekent. En daarmee is het eerste inzicht in breuken aangebracht. Door in de onderbouw al op zo'n speelse manier met breuken te beginnen, wordt dit onderwerp in de midden- en bovenbouw als minder abstract, dus minder moeilijk ervaren. 

De speler:

  • Oefent ruimtelijk inzicht
  • Krijgt een beginnend inzicht in breuken

Het spel wordt leuker door toevoeging van kaarten zoals de Taartendief, en kaarten waarmee je een stuk taart in 2 stukken mag verdelen (als dat beter past op je taart) en een kaart waarmee je een extra stuk van de bank krijgt.

Verkoop die taart

In de versie vanaf groep 5 heeft iedere speler 3 taarten om te vullen.

Bij het omdraaien van een breuk moet de speler nu gericht vragen naar het aantal fruitstukjes op de vlaai. Dus als er een kaart met ¼ erop gedraaid wordt, en de speler wil daarvoor een stuk voor zijn  mandarijnentaart (totaal 36 stukjes, dan moet hij vragen om een stuk met 9 mandarijntjes. Wil hij ¼ van de aardbeientaart (totaal 24 stukjes) dan moet hij vragen om een stuk met 4 aarbeien.

Volle taarten kunnen worden verkocht, en van de opbrengst kunnen stukken taart van de bank of van andere spelers gekocht worden. Hierbij moet weer uitgerekend worden hoeveel er voor een bepaald deel betaald moet worden.

Er komen ook weer extra kaarten bij: kaarten waarbij je stukken vlaai moet inleveren of juist krijgt.

De speler leert:

  • Een deel van een geheel uitrekenen
  • Rekenen met verhoudingen (deel van taart:prijs)
  • Rekenen met geld
  • kas bijhouden (als er niet met speelgeld gespeeld wordt)

Verkoop de taart en maak winst

In deze meest uitgebreide versie van het spel, geschikt vanaf groep 7, komen de procenten erbij. Er komen kaarten bij waarmee percentages belasting moeten worden betaald, maar er kan ook rente over het spaargeld uitgekeerd worden. Er komen rondes waarbij alle taarten in de uitverkoop gaan en iedereen dus minder voor zijn taart krijgt.

Stukken taart kunnen ingekocht worden voor een inkoopprijs die 20% lager ligt dan de verkoopprijs. Spelers kunnen ook met elkaar onderhandelen over prijzen.

De speler leert:

  • Rekenen met procenten en geld
  • Samenhang tussen procenten en breuken
  • Korting berekenen
  • Winst berekenen
  • Rente berekenen
  • Onderhandelen

Strategie is ook belangrijk, want ga je je taart verkopen op het moment dat de uitverkoopkaart er nog ligt, of wacht je tot die weg is. Maar misschien bereikt iemand anders in de tijd wel het doelbedrag, of mis je een renteuitkering over de opbrengst.

Kortom, het spel blijft spannend tot het eind!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.