Wat leuk dat je de breukenvlinder wil downloaden!

Vul hiernaast je naam en mailadres in, en je krijgt de downloadlink gelijk in je mailbox. 

Ik hou je in het vervolg dan ook op de hoogte van nieuwe (gratis) downloads en spellen. 

Wil je dat niet? Dan kun je je onderaan de mail gelijk

 afmelden voor de vervolgmailtjes. 
 

 

 

Werkt dit 'trucje' nou echt?

 

Eerlijk gezegd heb ik best getwijfeld om deze Breukenvlinder op mijn website te zetten als download. Ik stuur bij mijn r.t.lessen altijd aan op begrip. Trucjes werken pas als er eerst onderliggend begrip is. Anders worden ze vergeten, of door elkaar gehaald. 

Een bekend voorbeeld is het trucje: delen door een breuk is vermenigvuldigen met het omgekeerde. Veel mensen leerden dit vroeger op school, maar niemand weet nog waarom dit zo is en wanneer je dat trucje gebruikt. 

Maar in mijn ervaring is het gelijknamig maken van breuken voor veel kinderen erg abstract. Een halve omzetten in kwarten, of derden in zesden lukt nog wel. Dat kun je door middel van een taarttekening nog wel concreet en inzichtelijk maken. Maar het omrekenen van een breuk met noemer 7 naar een breuk met noemer 9 is een stuk lastiger, en bijna ook niet duidelijk te maken met een tekening. 

Het inzicht waarom je bij een breuk 'boven hetzelfde doet als onder' moet al wel aanwezig zijn.

En dan blijkt zo'n simpel tekeningetje van de Breukenvlinder toch erg goed te werken. Het beeld wordt goed opgeslagen, en er worden geen stappen vergeten: Noemers  vermenigvuldigen, dan de vleugels die laten zien dat je de tellers kruislings met de noemers moet vermenigvuldigen, en de nieuwe som kan opgeschreven en uitgerekend worden.